Dreapta şi stânga nu mai există.
Clivajul actual este mult mai simplu şi mai tranşant: ori conservator, ori progresist. Iar diferenţa dintre conservatori şi progresişti este una teologică.
Conservatori găseşti în pretinsa stângă, pretinsa dreaptă colcăie de progresişti. Deci cel mai înşelător lucru cu putinţă, dar şi cel mai invalidant intelectual pentru cel care o face, este să crezi că ai fi de stânga pentru că votezi cu PSD-ul sau că ai fi de dreapta pentru că eşti votant al PNL-ului.
Conservatorul crede că omul este o fiinţă căzută, mai tentată să facă răul decât binele. De aceea binele comun se găseşte în raportarea omului la Dumnezeu, la experienţa istoriei şi în efortul fiecărei persoane umane de a fi cât mai bun, cât mai moral, cât mai aproape de divinitate.
Conservatorul crede că orice pornire impulsivă a omului şi a societăţii trebuie imediat temperată, raţional analizată şi pusă în acord cu ritmul firesc al societăţii.
Conservatorul crede că libertatea este înainte de orice responsabilitate, ştie că egalitatea este o utopie şi că atunci când vine vorba de fraternitate nu trebuie uitat că Abel şi Cain erau fraţi.
Progresistul crede că omul este prin natura sa bun şi că lumea ar merge din bine spre mai bine dacă nu ar fi legată de trecut, cu „lanţurile” tradiţiei. De aceea el este relativist programatic- crede că dacă suspenzi prin lege sau prin educaţie un principiu sau o valoare morală, acel principiu sau acea valoare vor înceta să mai existe.
Progresitul crede că libertatea este un drept şi o pretinde ca atare, că egalitatea este posibilă prin simpla bunăstare materială, că fraternitatea înseamnă să nu îţi pese de starea sufletească a aproapelui tău.

Între aceştia se poartă bătălia postmodernităţii.

We're Conservative

Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

2 comentarii

  1. […] via Dreapta versus Stânga? Nu. Conservator versus progresist | Bogdan DUCA. […]

    Apreciază

    Răspunde

  2. […] Sursă: Dreapta versus Stânga? Nu. Conservator versus progresist – Bogdan DUCA […]

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s