De două zile, de când am văzut o fotografie a lui Coli pufăind o ţigară de foi, pe unde mă învârt pe net, dau de imagini sau referinţe la…ţigări de foi.

Şi, evident, mă tot ispiteşte o poftă de fuma una.

La începuturile fumatului în Europa, plăcearea aceasta se făcea mai ales cu ţigări de foi. Şi se fuma chiar peste tot- chiar şi în biserici.
Cică în secolul XVI, episcopii spanioli au fost primii care, cu multă neplăcere, au trebuit să impună interzicerea fumatului prin biserici, unde în timpul slujbelor atât clericii cât şi credincioşii pufăiau din „havane” dolofane, făcând concurenţă cădelniţelor (poate de acolo şi expresia care a făcut apoi carieră. „tutunul e tămâia dracului”).
După aia a venit moda prizatului de tutun şi a pipei- care pe mine nu m-a prins, deşi am şi din acela- şi fumatul s-a reîmpăcat cu Biserica. Mai puţin la ortodocşi- poate mai dispuşi să asocieze fumatul cu turcii cei păgâni, decât cu un moft.
Deşi nici la turci tabacul nu a avut parte de o istorie chiar uşoară. În timpul sultanului Murad al IV-lea, riscai chiar pedeapsa cu moartea dacă pufăiai tutun. Omul se hotărâse să demonstreze practic că „Fumatul ucide!” cum ne avertizează unele pachete de tutun (acelea care nu ne condamnă la impotenţă şi alte afecţiuni) din zilele noastre.
Dar cum stăpânitorii acestei lumi sunt trecători, odată cu moartea lui Murad al IV-lea, fumatul nu a mai ucis prin intermediul călăului ci doar al afecţiunilor diverse pe care le încurajează.

Mai jos, prima imagine păstrată a unui fumător european:

800px-Chute_tobacco

Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s