Cică în timpul războiului din Transnistria, ofiţerii moldoveni şi cei ruşi trăiau ca războinicii lui Odin în Valhalla: noaptea beau ca porcii împreună şi ziua se luptau ca leii între ei.

E ceva în spiritul ăsta slav. Sau în alcool…
Oricum, îmi dau seama că noi, în România, am fost „protejaţi” mediatic de istoria paralelă a Republicii Moldova. Nu am fost lăsaţi să vedem decât „podurile de flori”, Grigore Vieru, cântecele despre Eminescu. Adică altfel foarte anemicul curent unionist din Republica Moldova.

De aceea se trăiesc uimiri periodice (explicate doar prin teorii ale conspiraţiei):
– că majoritatea locuitorilor Moldovei se declară „moldoveni” (69,6 procente) şi nu români (1,9 procente);
– că 60 la sută dintre locuitorii Moldovei au declarat ca limbă maternă- limba moldovenească şi nu româna;
– că vreo 15 la sută din locuitorii republicii Moldova, indiferent de etnie, folosesc limba rusă ca limbă de uz curent;
– că majoritatea zdrobitoare a ortodocşilor din Republica Moldova au rămas loiali Patriarhiei Moscovei (67 procente), mitropolia înfiinţată de Patriarhia română fiind minoritară (23 procente);
-că votanţii Partidului Comuniştilor din Republica Moldova sunt în marea lor majoritate români (sau, mă rog, moldoveni- cum se declară) din mediul rural (asta pentru că tot se vorbeşte prin unele cercuri despre cât de minunat şi înţelept e satul românesc);
-că niciodată nu a existat vreo forţă politică pro-unionistă care să conteze sau să câştige alegeri, iar cele declarat pro-europene, deci mai apropiate de România, nu doar că îs foarte pestriţe de fapt, dar abia reuşesc să mai câştige alegeri.

Ştiu, nu e plăcut să o recunoaştem deschis, dar Republica Moldova este o realitate diferită de România. Şi trebuie să acceptăm lucrul acesta: unirea este imposibilă.
Mă rog, cred că toţi ştiu asta de fapt. Discursurile unioniste de dincoace de Prut sunt oricum de cele mai multe ori exerciţii retorice. Iar atitudinea oficială a României faţă de Republica Moldova, a stat tot timpul sub semnul unei aroganţe greu mascate.

797px-Balkans_regions_map

Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Un comentariu

  1. De unde ați luat harta aia care ilustrează postarea, unde Slovenia nu este inclusă în Balkans dar Romania și Moldova este? 😊

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s