În lume există o singură ţară creştină- Statul Vatican.
Restul ţărilor locuite în majoritate de creştini sunt state care îmbrăţişează un pachet de valori explicit seculare, democratice şi liberale, care presupun separarea Bisericii de Stat şi chiar a religiei de societate.
De asemenea. în majoritatea zdrobitoare a ţărilor cu majorităţi creştine, implicarea politică a creştinilor de pe poziţii confesionale este foarte redusă. Practic nu avem niciun partid european care să se revendice explicit de la Creştinism.
Fosta creştin-democraţie a renunţat de mult timp la amprenta sa confesională, care nu o mai reprezenta, numindu-se acum, doctrină populară.
Nici în CDU- CSU german, nu mai e creştin decât numele. Şi e posibil să auzim la diverse dezbateri despre „creştin democraţie islamică”.
Într-o bună parte a ţărilor locuite de o majoritate islamică, avem regimuri explicit islamice- care se revendică şi aplică legea islamică). Ţările cu majorităţi musulmane care, după decolonizare, sau după prăbuşirea Imperiului Otoman, au adoptat regimuri seculare, se confruntă cu o foarte puternică opoziţie politică din partea unor partide şi organizaţii islamice care vor să impună Islamul ca sistem politic.
Dacă Creştinismul a renunţat încă din Evul Mediu timpuriu la orice posibilă iluzie teocratică, preferând coabitarea în diverse forme cu puterea seculară, Islamul este şi un proiect teologico-social şi teologico-politic care presupune teocraţie.
Aceste considerente teologico-politice sunt necesare de la bun început pentru a înţelege că nu putem face uşor comparaţii între Creştinism şi Islam.
Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s