„Mai bine turbanul otoman decât mitra papală” a spus un episcop bizantin după sinodul de la Ferrara -Florenţa şi poporul a fost de acord cu el.
Preţul a fost plătit. Imperiul Bizantin s-a prăbuşit sub turci, întregul Orient a fost descreştinat ca şi bună parte din Balcani (Albania, Bosnia, Kossovo, ample teritorii din Bulgaria au devenit musulmane).
Bisericile Ortodoxe au intrat într-o profundă criză din care au fost salvate tot de….mitra papală. Copierea modelelor ecleziologice apusene şi a sistematicii credinţei apusene au fost soluţia inevitabilă pentru renaşterea spaţiului ortodox. Nici pe Sfinţii Părinţi- orgoliul ortodocşilor, nu i-au putut regăsi decât în bibliotecile catolice, unde au fost editaţi cu grijă.
Însă cerbicia aceea a rămas: „mai bine turbanul otoman decât mitra papală”. Acum mitra papală este înlocuită cu Occidentul.
În loc să se alieze – natural, cu fraţii creştini catolici, neoprotestanţi şi prostestanţi care rezistă cu greu unui Occident secularizant şi noii invazii islamice, mulţi ortodocşi – loiali unor canoane care le interzic să aibă ceva în comun cu „ereticii şi sectarii”, ajung chiar să simpatizeze cu Islamul.
Islamul nu e nici eretic, nici schismatic. Islamul este însă adversarul în egală măsură al Occidentului secularizat şi al catolicismului „eretic”.Ca atare, unii ortodocşi au chiar o înţelegere faţă de Islam, dacă nu chiar o simpatie.
Ceva pe logica „am rezistat sub ei 500 de ani, o să mai rezistăm încă 500, dacă înfrâng pe papistaşi şi secularişti. Mai pierdem câteva milioane de credincioşi care se vor islamiza dar…..e mică pierderea faţă de bucuria de a vedea îngenuncheată „papalitatea eretică” şi hidra iudeo-masonică”.
Dacă mergem în istorie, ne mai aducem aminte de o scenă similară- Islamul s-a ridicat din pustie împotriva lumii când creştinătatea era divizată- erau creştinii monofiziţi şi cei diafiziţi, care se luptau între ei.
Când a venit Islamul, monofiziţii au preferat să se înhăiteze triburile din deşert decât cu „ereticii” diafiziţi.
Şi aşa, o hoardă barbară a întemeiat o contra-civilizaţie din pricina prostiei încăpăţânate a unor creştini.
Eu însumi sunt creştin bizantin- dar sunt de-al împăratului Manuel II Paleologul, care spunea cu voce tunătoare reprezentantului Islamului:
„„Arata-mi asadar ce a adus nou Mahomed si vei descoperi numai lucruri rele si inumane, precum faptul ca a prescris ca acea credinta pe care el o predica sa fie raspandita cu sabia”.
Alţii preferă să rămână în logica preferinţei pentru turbanul otoman….
mehmet_ii_si_ghenadie
Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s