O Turcie instabilă politic, militar și economic este cel mai mare rău care se poate întâmpla Europei și regiunii.
Nu uitați că milioane de refugiați sunt ținuți doar de Turcia ca să își continue drumul spre Europa.
Să nu uităm că lângă Turcia se găsec trei state: Irakul, califatul islamic și Siria, care sunt practic regiuni de război.
O lovitură de stat nu va schimba cu nimic orientarea puternic pro-islamică a populației turcești ci va risca să acutizeze frustrările musulmane față de impopularul kemalism.
Acest lucru nu va duce la pacificare ci la acutizarea Islamismului.
În lumea musulmană, soluția dictaturilor militare seculariste este o soluție doar temporară istoric.
Un regim islamic parlamentar, în care valorile musulmane să fie moderate de o dezbatere parlamentară și civică, nu impuse de vreun ayattolah sau contracarate cu argumentul tancurilor, este singura soluție rezonabilă pentru țările majoritar musulmane.
Am dezvoltat convingerea- argumentabilă științific- că islamul este o religie imună la secularism (ceea ce nu se poate spune despre creștinism) și de aceea cea mai mare și mai periculoasă iluzie pentru noi este aceea de a crede că islamul poate fi subminat de pachetul ideologic liberal (care a castrat creștinismul, budismul, confucianismul, etc.) .
De aceea soluția la Islamul radical este Islamul serios și civic- în societățile majoritar musulmane, din punctul meu de vedere.
Nu sunt pro- Erdogan, vinovat mai degrabă de corupție decât de prea multă credință musulmană, dar cred că e o iluzie periculoasă să credem că tancurile vor rezolva cumva chestiunea revenirii Turciei la matca sa islamică.
Din contra, vor acutiza clivajele. Kemalismul este un faliment- chiar dacă e unul cu tancuri.
turkey mosque tn
Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Un comentariu

  1. […] vor acutiza clivajele. Kemalismul este un faliment – chiar dacă e unul cu tancuri.” (Gânduri cât mai reci despre un eveniment la cald: puciul din Turcia – Bogdan […]

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s