Aricole cu damf senzațional: papa acuzat de erezii. Nu una ci șapte.
 
E o scrisoare a mai multor teologi care atrag atenția asupra a 7 chestiuni discutabile din exortația apostolică ”Amoris Letitiae” și care, desigur, obligă la o discuție teologică serioasă.
Dar ….chiar nu cred că este subiect de presă :).
 
Deocamdată spun doar atât, ceea ce am învățat de la părintele Ioan Buga: teologul nu e teolog dacă nu e cu un picior deasupra prăpastiei ereziei.
Teologia are tocmai această misiune (uneori ingrată) de a pune în discuție, de a provoca, de a împinge cunoașterea umană în lumina Revelației cât mai departe.
 
Teologia trebuie să fie în același timp în avangarda Bisericii dar și în ariegardă. În avangardă fiind, duce Biserica mai departe, curăță drumul pentru Biserică și de asta teologii sunt cele mai ușoare victime trebuind să umble și să curețe câmpuri minate de erezii.
 
În ariegarda Bisericii fiind, teologia este păstrătoarea hranei și medicamentelor pe care Tradiția Bisericii le oferă contemporanilor. Teologii vin să atragă atenția Bisericii momentului asupra învățăturilor Bisericii trecutului.
Dar și aici nu e o cale chiar lipsită de ispite (și e ispita în care, cred eu, ajung să alunece teologii ce au semnat scrisoarea contra papei): ispita de a idolatriza un anumit moment doctrinar al trecutului Bisericii, de a te agăța și dogmatiza forme.
 
Biserica merge în drumul ei prin istorie spre Eshaton, iar teologia este ”locomotiva” Bisericii. Dacă Biserica nu mai merge, ba chiar ajunge să dea înapoi spre o ”gară” ideală a istoriei : că e epoca apostolică, că e epoca bizantină, epoca reformei, epoca tridentină sau cine știe ce alt moment de mai mare sau mai mică grație, atunci își pierde sensul….

La fel, dacă Biserica lasă ”locomotiva” să alerge cu prea mare viteză, crește riscul deraierilor…

unnamed-2_0

 

Reclame

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Un comentariu

  1. Si care sunt cele 7 erezii?

    Apreciază

    Răspunde

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s