Când vorbești cu atei, vezi că majoritatea au ajuns la credința lor ateistă dintr-o rațiune morală: există suferință, există moarte, există rău, deci Dumnezeu nu are cum să existe.
Nu doar ateismul ci și deismul (ruda mai rațională a ateismului, care nu neagă existența divinității, dar neagă providența divină) invocă această problemă morală în contra lui Dumnezeu: ce Dumnezeu e acela care îngăduie suferința? Ba chiar, știm din Biblie, o mai și provoacă?
Nici mulți creștini nu se confruntă decent cu această problemă, să recunoaștem. Speriați de suferință, au transformat credința lor într-o continuă negociere (de multe ori magică) cu Dumnezeu: fac acatistul ăsta ca să mă vindec de boala aia, țin postul ăsta ca să scap de durerea aia, fac pelerinajul ăsta ca să îmi treacă suferința ailaltă.Un comerț deloc onorant cu icoane, rugăciuni și moaște care să ne scape de suferință par să sufoce creștinismul.
 
Dar de ce există suferință?
Răspunsul este scurt (deși nu simplu): pentru că există libertate. Iar libertatea are consecințe.
Omul, prin păcatele sale, a adus moartea în lume, a adus sălbăticia în lume, a adus haosul și dezordinea, a provocat deformarea și boala. Răul este o pervertire a creației care se întâmplă fie ca voință de a face răul, fie ca consecință inevitabilă a acestuia.
Lumea aceasta este o lume a suferinței, este o lume a neîmplinirilor, o lume a bolilor, o lume în care răul se simte acasă, al cărei stăpânitor nu este Hristos ci, după chiar cum El ne spune, este diavolul (Ioan, 12,31, 14,30, 16,11).
 
Poate Dumnezeu eradica această suferință?
Dacă ne raportăm la puterile Sale, da, poate. Dacă ne raportăm la voința Sa, nu poate. Cum frumos spune Andrei Criteanul în Canonul său: ”Dumnezeu poate toate câte le voiește”. Or nu voiește să nu mai fim liberi.
Dumnezeu nu vrea să poată să forțeze cu ceva libertatea noastră de a alege, de a simți, de a crede, de a raționa. De aceea nu gândește soluții globale ci doar oferă soluții care să nu ne forțeze libertatea. care să nu ne oblige.
Poruncile lui Dumnezeu, chiar, nu sunt porunci decât în măsura în care ni le asumăm. Ce spune El evreilor când le dă Legea?
”Ți-am pus eu astăzi înainte, şi binecuvântare şi blestem. Alege viaţa ca să trăieşti tu şi urmaşii tăi” (Deuteronom, 30,19)
Nici dura legislație a Vechiului Testament, deci, nu era impusă ci ținea de liberul arbitru al omului. Iar istoria Vechiului Testament e plină de epoci întregi în care chiar poporul lui Dumnezeu a trăit departe de Lege.
 
Dar totuși, nu e sadic Dumnezeu dacă ne vede suferind, inclusiv din pricina propriilor noastre opțiuni greșite?
Pentru a răspunde la această întrebare trebuie să ne eliberăm de gândirea pe care o avem mulți dintre noi: de a judeca lucrurile dintr-o perspectivă limitată, a noastră.
Pentru asta merge o analogie. când eram copii, universul nostru mental era unul, evident, limitat. Cel mai minunat lucru cu putință era să avem liber la joacă și liber la dulciuri. Care dintre noi nu și-a promis în copilărie că ”o să se facă mare” și va mânca un raion întreg de dulciuri, sau se va juca cu lego-ul toată noaptea?
Bucuriile copilului, idealurile sale, dorințele sale sunt limitate de un anumit orizont. La fel și suferințele sale. Un copil nu știe decât după puterea copilăriei lui ce este aceea suferință: chiar și când suferă de o boală teribilă, precum cancerul, nu o trăiește asemenea adultului, pentru că îi lipsește înțelegerea și fricile pe care le are adultul.
Ce îi lipsește copilului este perspectiva adultului. Ce îi lipsește adultului, este perspectiva lui Dumnezeu.
Dumnezeu știe că, deși plină de neîmpliniri și suferințe, viața pământească a omului este doar o picătură dintr-o eternitate, că multe din suferințele sale sunt de fapt copilării, că multe din fricile sale sunt de multe ori chiar amuzante.
Știe că toate suferințele prin care trecem în viața noastră pământească au un inevitabil rol pedagogic. Da. ne frigem, dar astfel învățăm să nu ne ardem. Da, cădem, dar astfel învățăm să ne și ridicăm. Da, ne împiedicăm, dar asta ne ajută să învățăm să fim mai atenți.
Din perspectiva lui Dumnezeu, oricât de amară este această viață, este o picătură dintr-o eternitate. Și dacă reușim să înțelegm și să acceptăm că ne-am făcut singuri, prin opțiunile noastre și consecințele lor, această picătură amară, vom putea să trăim bine în eternitatea.
Oblo nelămuritul
Anunțuri

Publicat de Bogdan Duca

Nascut in 1980. Teolog si politolog de orientare conservatoare si crestina. Militeaza pentru aparitia unei Drepte europene si crestine care sa poata descoperi si apara identitatea autentica a Batranului Continent.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s